Warsztaty Wanke Cook’ink: Wegańska Tajlandia 3

Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

Warsztaty Wanke Cook’ink: Wegańska Tajlandia 3

21 września @ 18:00 - 21:00

Kuchnia azjatycka weganizem stoi chciałoby się rzec, i nie ma w tym przesady.
Wszak buddyjscy mnisi od ponad 800lat odżywiają się w stylu nazwanym Shojin Ryori, a jednym z najlepszych ramenów w Polsce jest nie bez powodu Vegan Ramen Shop.

Na pierwszy rzut weźmiemy podstawy kuchni azjatyckiej, a dokładnie kuchni Tajskiej.
Warsztaty zaczniemy od przygotowania SOSu bezRYBNEGO, który w swojej rybnej wersji jest niezastąpioną przyprawą nadająca charakterystyczny smak większosci dań kuchni Wietnamskiej i Tajskiej.
Następnie na jego bazie przygotujemy Nam Pla Prik, jeden z podstawowych sosów do doprawiania dań – bazujący na sosie (bez)rybnym, limonce, czosnku i ogromnie tajskiego chili birds eye.
Kolejno ugotujemy orzeźwiającą zupę na mleku kokosowym z seitanem, czyli glutenie idealnie odwzorowującym mięso, a i nie ominie nas oczywiscie klasyka w postaci Pad Thai – smażonego ryżowego makaronu z sosem kwaśnym od tamaryndowca.

Podczas warsztatów przygotujecie

-Sos bezrybny

-Wegański sos Nam ‚Pla’ Prik

-Tom Kha ‚Kai’ – kokosowo-galangalowa zupa z roślinnym ‚kurczakiem’

-Larb – ‚mięsna’ sałatka z granulatu sojowego z miętą, kolendrą, dymką i posypką z prażonego ryżu

-Pad thai z chrupiącym tofu

Cena: 200pln/osoba

Szczegóły

Data:
21 września
Czas:
18:00 - 21:00